četrtek, 14. junij 2012

Skrajno resno o erotiki in žgancih...ali kaj je še sploh seksi?


V Maribor se je počasi priplazilo poletje. Vem,da vzklic nenehnemu spogledovanju s muhastim aprilskim vremenom, to mogoče ne izgleda tako. Pa vendar. Poletje je tu. Dokaz za to  so polne kavarne in ulice, ki utripajo s večernim ritmom. Ljudje se kot nočne ptice prikrademo iz svojih duplin in dlje posedamo, klepetamo in  opazujemo. Prav plenilsko. Dekleta v frfotajočih krilih in moški, ki ponosno kažejo plodove zimskega fitnes garanja. Veliko gole kože in nedolžnega spogledovanja. V zraku je čutiti pričakovanje. Poletje prav gotovo s seboj prinaša velik oblak erotike. In...

In...Tako zadnjič pade debata. Kaj je dejansko še sploh seksi in erotično? Razno razni filmčki, uniforme, rdeče ustnice? Odpete srajce? Mini krila? Korzeti? Petke? Pa črne samostoječe nogavice in čipkaste brazilke? Oprijete oblekice? Hmh....Če je to erotično, potem človek ne potrebuje veliko. V bistvo je potrebno samo iti ven, v »lajf«. Ob naročilu pijače za ca. 3 €, dobite gratis servirano še porcijo erotike. S tem ne mislim zgolj natakaric, promotork (teh ali onih pijač). Ampak predvsem punce, ki odkrivajo vse čare, ki jim jih je velikodušno podarila mati narava. Vse lepo in prav. Slednje me niti ne moti toliko ( vsak pač po svoje). Mi pa to bolj odpira določene teme. Ali je potem to sploh še seksi? Kje se potem takem oplaja domišljija? Če se vse nosi na pladnju? Recimo, da erotiko opišemo kot žgance ( jaaaa pojma nimam, kje sem sedaj to pobrala). Torej žganci. In vi ste povrhu vsega kuhar v restavracije, kjer vsak dan kuhate in strežete taiste žgance. Torej vsak dan kuhate in jeste te žgance, isto pripravljene, z isto zabelo. Vidite kam gre zgodba z žganci? Ja... Bi torej kmalu imeli hladne žgance. Bi jih potem še radi jedli? Res?! In sedaj se jaz sprašujem: Ali je sodobno  dojemanje in impliciranje erotike skrenilo? In kaj je še sploh seksi?

No, sedaj pa zavihajmo rokave. Prosim ne se še slačiti. Gremo po vrsti. Torej erotika. Lažje napisati kot definirati. Smešno kajne?! Glede, da se z njo opleta povsod. Hmhhm... Zdaj bi izpadla skrajno svetohlinsko, če bi napisala da se mi zdi spomladansko zelenje erotično. Je lepo. Ni pa seksi. Je naravno in globoko. Lepo. Torej tuhtam dalje... Kaj je meni seksi? Črtam depilirane mišičnjake, erotične trgovine, domišljavce, pozerje, moške v dragih konjičkih, tiste, ki se kopajo v parfumih, ipd.... Potem, pa skorajda obupam, bore malo ostane, ko črtaš vse neke klasične oznakice »seksi roba«. Pričnem globlje razmišljat. Kaj mene pravzaprav »nagne«, pospeši utrip,... Prosim vzemite v zakup,da sem itak malo čudna. Torej... Seksi se mi zdi, če moški v stanovanju hodi bos.  V ležernih kavbojkah in srajci, ki jo zna nositi. Prosim, če kuha pa tako...Ja... Ostanimo pri temi. Erotična je odločnost. Pristna samozavest, ki izhaja iz tega, da človek ve kaj bi rad. In to naredi. Lepe so mi moške roke. Dlani. Ta fenomen še raziskujem. Všeč mi je če moški dobro diši (in s tem ne mislim polivanja s old spicom), ampak vonj osebe, ki ti je draga. Seksi je jutranja skuštranost in zmedenost. Prebujanje v dvoje. Vonj prve kave. Erotični so pogledi, dotiki, kretnje, nasmehi, ki jih namenimo nekomu in mu damo vedeti, da ga imamo radi. Presneto seksi, se je z nekom sproščeno nasmejati. Privlačno je, ko je moški res moški: močen, odločen, racionalen, pa vendar, da občasno pokaže tudi svojo nežnejšo in občutljivejšo plat ( v kolikor,  mi takrat ne pokrade vseh krem in likalnika za lase).

Erotika. Tako polna beseda, a obenem takšna pravcata, miselna zagonetka. Izvabi nasmešek in spomini se prično utrinjati, kot mali demončki. Erotika je čutna lepotica. Hedonistka in tiha redovnica obenem. Sramežljivka, ki obarva temno noč. Se razdaja a je obenem tako egoistična in vase usmerjena. Pogojena z našim lastim dojemanjem, samega sebe. Prava erotika se zmeraj prične v glavi. Zapeljevanje, erotična napeljevanja, ovinkarjanje, namigovanje in pozornost. Erotična estetika. In občutek pričakovanja. Obljuba užitka. Upam si trditi, da so možgani naš največji spolni organ. Vse se prične z zgodbo, razpoloženjem in miselnim premikom, ki zbudi telo. In duha. Huh, ja...erotika ima širok koncept. Vsak jo bo razložil drugače. Mnogi mislijo, da je erotika pornografija in jo avtomatsko povežejo s čim neprimernim in grobim, kot bi mnogi rekli. Sama pravim,da je erotično to, kar ustvarita dva, ki se združita v zaupanju in sta v tem sproščena. In tukaj ni več vprašanja, kaj je prav in kaj ne.

Kakorkoli obračam, se mogoče malo bojim, da smo erotiko nekoliko spačili in skomercializirali. Da hočemo nekako vse oklicati za erotično. In potem blišč naglo postane beda. Mislim,...Danes človek še pralni stroj težko kupi brez etikete, s katere se smehlja, napol goli deklič. Vse lepo in prav, če bi kaj takega prišlo s strojem in tu in tam pomagalo kaj postoriti. Zoran Milivojević je dobro rekel: » In ko je stimulacija tako intenzivna in stalna, ljudje pač dvignejo svoj prag tolerance. « Se pravi, kar je bilo včeraj šokantno in razburljivo, je danes nezanimivo in zato spregledano. Torej...Erotika je odnos med ljudmi. Je dobro počutje v lastni koži. Je dotik, poljub, pogled..dvojina združena v plesu. Erotika je obljuba obeta. In hrepenenje...Tisto dobro staro pričakovanje...


Foto: Pinterest

Ni komentarjev:

Objavite komentar